Produkty pochodzenia zwierzęcego |
04.10.2006. | |
Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego
Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127)
Art. 9.1. Produkty pochodzenia zwierzęcego mogą być wprowadzane na rynek, jeżeli zostały pozyskane od zwierząt lub ze zwierząt, które spełniają wymagania weterynaryjne określone w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt. Art. 9.2. Produkty pochodzenia zwierzęcego mogą być wprowadzane na rynek, jeżeli pozyskuje się je od zwierząt lub ze zwierząt niepochodzących z gospodarstwa, zakładu, obszaru podlegającego ograniczeniom, nakazom lub zakazom ustanowionym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt ze względu na chorobę zakaźną zwierząt wymienioną w przepisach wydanych na podstawie art. 10 ust. 2. Art. 10.1. Dopuszcza się produkcję produktów pochodzenia zwierzęcego na obszarach podlegających ograniczeniom ustanowionym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt lub wprowadzenie na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z takich obszarów, jeżeli: 1) produkty takie nie pochodzą z gospodarstwa, w którym podejrzewa się lub stwierdzono chorobę zakaźną zwierząt, wymienioną w przepisach wydanych na podstawie ust. 2; 2) przy produkcji tych produktów zostały spełnione wymagania określone w przepisach wydanych na podstawie ust. 2; 3) produkty takie są zaopatrzone w świadectwo zdrowia. Art. 11.1. Przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w zakresie nieuregulowanym w przepisach rozporządzenia nr 853/2004 i rozporządzenia nr 854/2004 oraz w przepisach Unii Europejskiej wydanych w trybie tych rozporządzeń, powinny być spełnione wymagania zdrowotne, higieniczne, sanitarne, organizacyjne, lokalizacyjne, techniczne i technologiczne, zwane dalej "wymaganiami weterynaryjnymi", obejmujące w szczególności: 1) wymagania dotyczące zdrowia zwierząt, z których lub od których pozyskuje się teprodukty lub 2) wymagania dotyczące uboju lub uboju z konieczności, lub 3) wymagania dotyczące miejsc pochodzenia lub przebywania zwierząt, lub 4) wymagania dotyczące tych produktów, lub 5) sposób badania zwierząt rzeźnych i ich mięsa, mięsa zwierząt łownych, ryb i produktów rybnych, mięczaków i skorupiaków, lub 6) sposób prowadzenia dokumentacji, w tym sposób dokumentowania pochodzenia zwierząt, z których lub od których pozyskuje się te produkty, oraz zakres i sposób prowadzenia rejestru zwierząt, a także sposób dokumentowania pochodzenia tych produktów oraz zakres i sposób prowadzenia rejestru tych produktów, lub 7) wymagania dotyczące poszczególnych etapów produkcji, lub 8) wymagania dla osób wykonujących czynności pomocnicze pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii oraz zakres tych czynności, lub 9) warunki, tryb i zakres prowadzenia kontroli wewnętrznej w zakładzie, w tym opracowanie, wdrożenie i realizację systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (systemu HACCP), lub 10) sposób i zakres sprawowania urzędowego nadzoru, lub 11) sposób znakowania i pakowania tych produktów, lub 12) wymagania dotyczące świadectw zdrowia, handlowych dokumentów identyfikacyjnych lub innych dokumentów dołączonych do tych produktów, lub 13) wymagania dotyczące środków transportu. Przepisy niniejszej ustawy wykonują postanowienia rozporządzenia (WE) nr 853/2004 |
« poprzedni artykuł | następny artykuł » |
---|