Wina czy wołowina |
05.05.2016. | |
Hodowcy bydła mięsnego obawiają się znacznego spadku cen. Wszystko przez kryzys na rynku mleka, który może sprawić, że wołowiny na rynku będzie więcej. I jak ostrzegają hodowcy, mięso najgorszej jakości trafi do polskich konsumentów. Na razie jeszcze nie jest źle. Ceny bydła rzeźnego zaczynają się od 7 złotych, bo tyle kosztują HF-y i mieszańce. Górna granica to 10 złotych za kilogram żywca. Takie stawki osiągalne są jednak wyłącznie w przypadku sprzedaży bydła ras czystko mięsnych. To mięso wciąż jest poszukiwane przez zagranicznych kontrahentów. Dlatego ze sprzedażą po dość wysokich cenach nie ma problemów. Jedyny problem to brak wystarczającej liczby zwierząt. Chcesz wiedzieć więcej, obejrzyj Agrobiznes |
« poprzedni artykuł | następny artykuł » |
---|