Mięso 21.03.2014 |
21.03.2014. | |
Tego można się było spodziewać. Uspokojenie na rynku żywca i wzrost cen w skupie do poziomu około 5 i pół złotego za kilogram, przełożyły się na podwyżki cen wieprzowiny. Ubojnie, które zmuszone były podnieść ceny skupu żywca, są też zmuszone do podniesienia stawek za półtusze. Te co prawda jeszcze nie przekroczyły jeszcze bariery 8 złotych za kilogram, ale od ubiegłego tygodnia są droższe o złotówkę i zdaniem handlowców mogą jeszcze drożeć. Bo dalszym zmianom w cennikach sprzyja wysoki kurs euro i podwyżki żywca na zachodzie, blokujące import. Przetwórcy skazani są więc na coraz droższe polskie półtusze. Ale w ślad za półtuszami drożeją także elementy. Chcesz wiedzieć więcej, obejrzyj Agrobiznes |
« poprzedni artykuł | następny artykuł » |
---|